Gurkemeje

Gurkemeje

Gurkemeje – Hvad er det?

Gurkemeje er med sin kraftige gule farve (curcumin) blevet brugt til utallige formål indenfor både madlavning, makeup og medicin. 

Gurkemeje bruges både i pulverform og som rod. Den ligner en lille ingefærrod, men brækker du en del af kan den kraftige orange farve ses. Den har ikke så kraftig en smag som ingefær, men er lidt mere jordet. Den bruges som primær base i karryblandinger, hvilket ses på farven.

Gurkemejeroden stammer fra Asien og ses ofte i gule ris- og fiskeretter. Vi har lavet en opskrift på hvordan du tilfører det til ris her.

Er gurkemeje sundt?

Gurkemeje er i flere hundrede år blevet bruge indenfor naturmedicin mod bl.a. gigt, hoste og inflammation m.m. Farven (curcumin) er et unikt pigment, som giver rigtigt mange fordele for os og vores immunforsvar at indtage.

Der er blandt andet lavet undersøgelser med gurkemeje mod kræft, hjerte-kar-sygdomme og til at forbedre hukommelsen og koncentrationsevnen.

Er gurkemeje godt for huden?

Ja, gurkemeje er antibakteriel og kan nedsætte en infektion. Derfor bruges den ofte til sårheling, hudlidelser, akne og pleje af nye ar.

Hvad bruges gurkemeje til?

I madlavning kan man både bruge gurkemeje som rod eller i pulverform, hvor den er tørret og stødt. 
Roden findes ofte hos grønthandlere og asiatiske købmænd, men ses efterhånden også mere hyppigt i supermarkeder og dagligvarebutikker. Som tidligere nævnt ligner den ingefærroden, men oftes i en mindre og gul/orange udgave.

  • Det er et varmt krydderi med en lidt jordet smag, derfor passer den godt i supper med kokosmælk, bagte rodfrugter eller blomkål.
  • Gurkemeje fungerer rigtigt godt som et ekstra boost af sundhed i smoothies, juice eller som en te.
  • Gurkemeje er også kendt som fattigmands safran, fordi man bruger den til at farve ris- og gryderetter.

Hvis du er mere til rigtig safran fås den i en økologisk version her.

Et tip er at skrælle gurkemejeroden med en ske (pas på dit tøj) og dele den i mindre stykker. Derefter kommes de i en pose i fryseren, så er der altid en lille portion klar til brug.

Opbevaring af gurkemeje

  • Gurkemejeroden kan opbevares et par uger i køleskabet i en pose.
  • Eller skrællet og i mindre stykker i en pose i fryseren.
  • Pulveret opbevares som andre krydderier, et mørkt og tørt sted i en lufttæt beholder.

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Hvis du bruger dem, koster varerne det samme og du hjælper os med et lille bidrag. 💕

Dette indlæg har 1 kommentar

Skriv et svar