Karry

Karry

Karry er ikke bare et krydderi.

Det er nemlig meget mere end dét – det er en hel blanding af dem.

I Danmark bruger vi karry i klassiske retter som boller i karry, karrysalat til sild, sovs og dressing.

I Indien, hvor krydderiblandingen stammer fra, bruger de nogle helt andre varianter. Blandingen består typisk af 14 forskellige krydderier, derfor er det blandingensforholdene som udgør en masala. 

Blandingen er helt ideelt til vegetarretter, fordi den tilfører så mange nuancer til fx. grønsager og tofu. Karry går rigtigt godt til kylling, lam, fisk eller kanin.

Rød, gul eller grøn

Den gule karry er den vi kender i supermarkederne, som bruges i vores klassiske retter. Den består af mere gurkemeje, hvor den gule farve kommer fra. 

Masala, som betyder krydderiblanding består typisk af bl.a.:

  • sennepsfrø
  • hvidløg
  • allehånde
  • safran
  • nelliker
  • anis
  • kardemomme
  • kanel

Især i Thailand bruger man karrypasta, som findes i 3 forskellige farver efter styrke. Farven bestemmes af farven på chilien. Hvoraf den grønne er mildest, den gule er medium og den røde stærkest.
De består af frisk chili, hvidløg, citrongræs og galangarod. 

Den mest populære er den røde, som også kaldes phanaeng på thailandsk. Nogle gange også stavet phanang, panang og andre varianter. Den har toner af både sødt og salt med undertoner af peanut. 
Se også vores opskrift på spicy kylling i karry her.

Steg din karry

Den tørre karry skal steges på en tør pande ved middel varme, inden du tager den i brug. På den måde “vækker” du blandingen og får duftene og smagene frem. Sørg for hele tiden at vende krydderierne, så de ikke brænder på.

Derefter kan du bruge det fedtstof du skal bruge til at stege eller sætte det til side til når det tilføres retten senere.

Opbevaring af karry

Som med de fleste andre krydderier skal de opbevares tørt og mørkt. Krydderihylden over emhætten er et rigtigt dårligt sted at opbevare sine krydderier, fordi de bliver udsat for damp. Dampen danner kondens, som danner bakterier og får dine krydderier til at klumpe.

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Hvis du bruger dem, koster varerne det samme og du hjælper os med et lille bidrag. 💕

Dette indlæg har 1 kommentar

Skriv et svar